kolmapäev, 30. november 2016

12.kl Inimõigused/kihistumine

Oktoober on lisaks sügisekuule ka rehekuu, kooljakuu, hingekuu, kosjakuu, kolletamiskuu, lehelanguskuu, porikuu ja simunakuu. Mõni teab oktoobrit kui viinakuud. Aktiivsed raamatulugejad tähistasid oktoobris raamatukogukuud. Perekonnaõpetuse aines pühendasime kolm ainetundi inimõiguste kuu tõttu inimõigustele, oktoober on ka orjakuu.

MTÜ Mondo oli ühes tunnis meie koostööpartner, sest Mondo ...

... Edendab Eestis maailmaharidust ja vastutustundlikku tarbimist, teeb eestkoste- ja teavitustööd ning koolitusi nii maailmahariduse, arengukoostöö kui humanitaarabi teemadel. Mondo töö eesmärgiks on tõsta Eesti elanike teadlikkust üleilmastumise väljakutsetest ning edendada sallivust, inimõiguste austamist ja solidaarsust vaesemate piirkondade elanike vastu.

Ühes tunnis vaatasime inimõiguste teemalist dokumentaalfilmi ning arutlesime inimõiguste üle Süürias.


Teises tunnis avasime inimõiguste/inimkaubanduse mõisted (Palermo protokoll 2004).

Kolmandas tunnis toimus aktiivõppemeetodi kasutamine - rühmatöö, arutelu.

1)Mõtle iseendale ja vasta küsimustele: Kuidas möödus Sinu lapsepõlv? Kus sa elasid? Kes Sind kasvatas? Milliseid mänge mängisid? Milline on Sinu argielu täna? Milline on Sinu hommik, lõuna ja õhtu? Mis Sind rõõmustab ja mida Sa kardad?
2)Igaüks sai loosiga omale uue rolli. Sellesse tuli iseseisvalt sisse elada, vastates samadele küsimustele. Rollideks olid näiteks: oled õpetaja, kes kaotas keele oskamatuse tõttu töö; oled põgenik; oled pangadirektori tudengist tütar jne. Teised ei tea, mis roll kellelegi sattus.
3)Ülesanne jätkus koridoris. Kõik õpilased seisavad ühel joonel ning saavad sammu ette astuda kui nende vastus küsimusele on jah. Küsimusi oli kokku 20.

Küsimuste lõppedes olid koridoris mitmed read, toimus selge kihistumine. Tuli ära arvata klassikaaslase roll.

4)Tund lõppes aruteluga, kuidas oli end uues rollis tunda? Kuidas oli tunne kui said reas aina edasi liikuda ning vastupidi, õiguste puudumise tõttu edasi liikuda ei saanud. 





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar